Leerexpert De Stiel (vroeger De Leerexpert Begijnenvest) is een buitengewone secundaire school (BuSo) op de Begijnenvest in Antwerpen. Op onze middelbare school zijn jongeren tussen 13 en 21 jaar met een IAC-verslag (of M-verslag) type basisaanbod, type 3 of type 7 STOS welkom.

Hier in het hart van de stad leer je een echte stiel in de bouw, metaal, carrosserie of logistiek onderhoud.

We stemmen onze leertrajecten af op onze jongeren en kiezen daarom voor kleine klassen, veel praktijk en persoonlijke aandacht. Met een straf leraren- en zorgteam aan je zijde, ontplooi je je op eigen tempo tot professional.

Afbeelding
Leerexpert De Stiel: 3 leerlingen werken met leerkracht rond laptop

Klaar voor het beroepsleven

Op Leerexpert De Stiel zijn professionele vakmensen in de maak. Na een ontdekkingsjaar (of observatiejaar) waarin je kennismaakt met verschillende beroepen, kies je een basisopleiding naar keuze: bouw, metaal, mobiliteit of logistiek onderhoud. In de laatste jaren, de kwalificatiefase, leer je je beroep tot in detail.

Zodra je afstudeert ben je klaar om aan de slag te gaan als medewerker in de ruwbouw, hoeknaadlasser, voorbewerker carrosserie, logistiek assistent in de zorg of huishoudhulp in de zorg.

In onze school krijg je je vak goed in de vingers. Dat heeft alles te maken met onze praktijkgerichte aanpak, zelfs in de theorielessen. Daar leggen we de basis: vakwoordenschat, leer- en werkattitude, sociale vaardigheden, theoretisch rijbewijs, VCA-attest …

Vanaf het tweede jaar krijg je volop oefenkansen in onze ruime ateliers en soms op verplaatsing. Met als kers op de taart de stageweken vanaf het vierde jaar. Al die praktijkervaring loont, want onze afgestudeerde leerlingen vinden later snel een job.

Leerling met poetskar in de gang van Leerexpert De Stiel

Persoonlijke begeleiding

Leerexpert De Stiel: leerkracht geeft uitleg aan leerling

Voor de klas staat een klein en vast leerkrachtenteam. Deze professionals geven niet alleen hun stiel door, maar leren je ook oplossingsgericht denken, reflecteren en omgaan met je eigen grenzen en die van klasgenoten.

Samen met het zorgteam — van leerlingenbegeleiders, taalleerkrachten, een orthopedagoog en een psycholoog — kunnen we inspelen op wat jij nodig hebt. Lukt iets nog niet, dan voorzien we een apart leertraject of extra taalondersteuning.

Nood aan rust? Daar is in onze time-outlokalen en -ateliers alle ruimte voor. Wie na het laatste jaar extra begeleiding wil, kan een bijkomend jaar (ABO) volgen met twee schooldagen en drie stagedagen per week. We laten je pas los als je helemaal klaar bent om zelfstandig je eerste job of een vervolgopleiding te starten.

Sterk in je schoenen

De bruisende stad biedt heel wat mogelijkheden en leermomenten. Je leert je zelfstandig verplaatsen door de stad, gaat regelmatig op bedrijfsuitstap, helpt de buurt proper houden, sport in buurtparken- en zwembaden … Stap voor stap gaat de wereld open en groei je in zelfstandigheid.

Ondertussen stimuleren we een gezonde levensstijl en waken we over je mentale welzijn. We organiseren weerbaarheidstrainingen, groepsvorming en meerdaagse uitstappen. Leerlingen die het moeilijk hebben, krijgen snel hulp binnen ons netwerk.

Mik jij op een school met veel praktijklessen, persoonlijke begeleiding en eigen klimmuur? Kom dan snel kijken!

Leerexpert De Stiel: leerling op de klimmuur

Onze algemene werking

Ontdek meer over onze schoolwerking in dit filmpje met de digitale schoolpresentatie van Leerexpert De Stiel (vroeger De Leerexpert Begijnenvest).